
Dowiedz się, gdzie kupić kiszony sok z buraka.
Kiszone warzywa używa się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości witamin i minerałów
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po spożyciu kapusty nierzadko przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaśny, ale niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz K, a także przeróżne minerały, jak żelazo, fosfor i sód. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, niemniej jednak powinnyśmy wypijać go regularnie, bo usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się wypijać około 250 mililitrów soku na dzień.
Atuty soku z kwaszonych buraków
Kolejnym popularnym sokiem, którego używamy od zawsze do gotowania i który konsumujemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na przemianę materii, a zarazem poprawia koncentrację. Chociaż buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez diabetyków. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, jak również osobom cierpiącym na choroby nerek albo reumatyzm.
Jeżeli nie masz możliwości, by przygotować soki z kiszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w swoim markecie bądź zamówić online w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, że takie soki trzeba magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]