Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Zobacz, gdzie zamówić kiszoną kapustę.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kapuście kiszonej?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych powstałych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie przechowywanie żywności. Cienko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin czy minerałów, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto zaakcentować, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji ważnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B5, B9). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, probiotyków czy fosforu. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, stąd zaleca się jej konsumpcję osobom na diecie.

W jakich potrawach wykorzystuje się kapustę kwaszoną?

Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy element dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną przeważnie spożywa się ją w formie surówki z marchwią oraz siekaną cebulą, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też składnik, który świetnie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd wykorzystuje się ją w nadzieniu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.

W zasadzie każda rodzina ma swój przepis na kapustę kiszoną, jednakże w dzisiejszych czasach sporadycznie zakwasza się ją w domu, bowiem nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w większych oraz niewielkich pojemniczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]