Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Zobacz, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty.

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu organizmowi witaminy konieczne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Czemu należy pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają poradzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks czy wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w trakcie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]