Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Kup różową sól himalajską na http://tinyurl.com/y2eolcl7.

Związkiem chemicznym koniecznym do prawidłowego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada sól himalajska i sól kłodawska? Z jakiego powodu należy ich używać w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak posiłków. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów na dobę) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi wapń, selen czy magnez, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi idealny do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią potasu, wapnia czy żelaza, innymi słowy składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Dane firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]