Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia znowu wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują […]
Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Kiszone warzywa używa się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami. Sok z kiszonej kapusty – ogromne ilości witamin i minerałów W […]
Jedzenie rozgrzewające i jedzenie chłodzące. Poznaj jego wpływ na organizm

Czy słyszałeś kiedyś o produktach żywnościowych, które posiadają właściwości rozgrzewające i schładzające? Dowiedz się, jakie jedzenie możemy zaliczyć do tych grup oraz jak wpływają one na Twoje zdrowie. Jedzenie rozgrzewające organizm Jeśli zima to zdecydowanie nie jest Twoja ulubiona pora roku i nie wyobrażasz sobie wyjścia do pracy lub na uczelnię bez dodatkowego swetra “na […]
Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest istotną cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, bo kiszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność. Liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kapuście kiszonej? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo te dwa […]
Kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto i ich różnorodność

Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na dobre wtopiły się w pejzaż polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do fantastycznych kompozycji kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, że nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, stąd na rynku szybko […]
Z czego można zrobić wino?

Z czego zrobić dobre wino? Najlepiej postawić na sezonowe owoce i wybierać te, które mają dużo soku, cukru i wysoką wydajność. Inne propozycje to rośliny, takie jak kwiaty bzu lub dzika róża. Po więcej użytecznych porad i wskazówek dla fanów wina domowej roboty zapraszamy do przeczytania niniejszego wpisu. Z czego można zrobić wino? Wino można […]
Jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę?

Amatorzy domowych trunków, w trakcie przygotowywania wysokoprocentowych alkoholi, borykają się z wieloma problemami. Popularne pytania, które pojawiają się w trakcie, to jak rozcieńczyć nalewkę oraz jak przefiltrować nalewkę. Odpowiedzi na te kwestie szukaj w naszym blogowym wpisie. Jak rozcieńczyć nalewkę – sprytne sposoby Ważny wybór należy podjąć już na etapie przygotowywania nalewki. Do robienia domowych […]
Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich […]
Kawa w kapsułkach – wiele smaków z całego świata

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy mocnej kawie relaksujemy się też ze znajomymi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o kolegach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach na świecie. Napój ten jest znany od kilkuset lat, […]
Tradycyjne pieczywo z Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, który był pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i […]